Er det mulighet for flere debutanter i Eurovision?

Totalt 43 land har annonsert at de skal delta i Eurovision Song Contest 2017. Portugal og Romania kommer tilbake mens Bosnia & Hercegovina trekker seg. Med unntak av Australias invitasjon til konkurransen i 2015 har vi de siste årene ikke sett noen nye land i ESC. Sist gang var da Aserbajdsjan og San Marino ble med i 2008. Da er spørsmålet om vi kan se flere nye land i Eurovision i nær framtid, og hvilke er mest sannsynlige?

Kasakhstan

Når det kommer til en kasakhstansk deltakelse i Eurovision virker det som om ESC-fansen deler seg i to grupper. Det er de som vil ha Kasakhstan i Eurovision og de som ikke vil. De som vil mener at Kasakhstan har litt landområde som ligger i Europa, i tillegg til at flere land som knapt ligger innenfor europeisk område deltar, og Kasakhstan deltar allerede i flere europeiske arrangementer som UEFA-kvalifisering til Fotball-VM.

De som er imot mener at Kasakhstan ikke har noen europeiske røtter, Kasakhstan er såpass lite europeisk at det ikke ville gjøre noe uansett og at Kasakhstan ikke er et fullverdig EBU-medlem. Det er likevel ingen tvil om at om de blir med i konkurransen at vi kan se mye bra musikk. Kasakhstan har allerede vært en stormakt i sangkonkurransen Türkvizyon der de blant annet vant i 2014.

Ved inngangen til 2016 ble TV-kanalen Khabar et assosiert EBU-medlem, men det oppfyller likevel ikke kravet til deltakelse i Eurovision. Men tidligere i høst ryktet det om endringer i reglene om at assosierte medlemmer også kunne få delta. Slik det ser ut så langt har ikke dette skjedd ennå, men det kan åpne dørene til Kasakhstan og flere andre ikke-europeiske land i konkurransen.

Kosovo

Kosovo erklærte seg selvstendige i 2008, og siden da har kringkasteren RTK gjort alt de kan for å kunne debutere i Eurovision Song Contest. Det har dessverre vært en lang, og ikke suksessfull vei mot debut, og så langt har ikke Kosovo klart å få et fullverdig EBU-medlemskap.

I år klarte Kosovo endelig å kunne få delta i Sommer-OL og tok i tillegg gullmedalje i Brasil. De deltar også i kvalifiseringen til Fotball-VM i 2018. Kosovo har med andre ord begynt å få oppfylt drømmene sine om å kunne delta som en egen nasjon internasjonalt. Når Kosovo allerede har klart å få oppfylt alt dette mener de som er for Kosovo i ESC at EBU bør tenke seg om, og la de få delta.

De som er imot sier at Kosovo har teknisk sett ingen rett til å delta i Eurovision Song Contest siden de ikke er et fullt anerkjent land og fortsatt benekter flere land at Kosovo som egen nasjon eksisterer. Kosovo anerkjennes fortsatt av flere bare som en serbisk provins. Det jobbes likevel mye innad i Kosovo om å kunne få delta.

Liechtenstein

Liechtenstein prøvde å delta i Eurovision allerede i 1976, men fikk ikke delta siden de ikke hadde noe kringkaster som hadde mulighet til å stå bak deltakelsen. Det skal visstnok ha vært Biggi Bachman med låten «Little Cowboy» som skulle være det debuterende bidraget for Liechtenstein.

Først i august 2008 fikk Liechtenstein en egen kringkaster i landet, 1FLTV, med intensjoner om å bli med i EBU og få delta i Eurovision Song Contest. Økonomiske problemer har derimot skapt problemer for det lille landet mellom Sveits og Østerrike. De siste årene ser det ikke ut som 1FLTV har gjort noen flere forsøk på å få delta i konkurransen ettersom de kun har annonsert «vi kommer ikke til å delta i Eurovision». Samtidig later det til at 1FLTV prøver å få løst de økonomiske problemene for å kunne få til en Eurovision-deltakelse i nær framtid.

Noen andre «mini-nasjoner»

Færøyene: KVF har kringkastet Eurovision Song Contest, og har siden 2010 gjort forsøk på å få bli med i EBU. Dessverre sier reglene at Færøyene ikke har rett til å delta siden de fortsatt ligger under Danmark.

Gibraltar: GBC har siden 2006 hatt lyst til å bli EBU-medlem, men får ikke lov siden de fortsatt ligger under Storbritannia. GBC har kringkastet Eurovision i 2006 og 2008.

Vatikanstaten: Kringkasteren i Vatikanet, RV er fullt EBU-medlem og kan delta i Eurovision Song Contest, men virker høyst usannsynlig ettersom RV sitt hovedfokus er på nyheter og religiøse programmer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s